Skip to content

Joseph Stiglitz

Nobel Ödüllü Ekonomist

Joseph Stiglitz Nobel ödüllü bir ekonomisttir. Amherst College mezunudur. 1967 yılında MIT'den doktorasını almış, 1970 yılında Yale'de profesör olmuş ve 1979 yılında Amerikan Ekonomi Derneği tarafından...

KATEGORİ

DİLLER

Joseph Stiglitz Hakkında

Joseph Stiglitz Nobel ödüllü bir ekonomisttir. Amherst College mezunudur. 1967 yılında MIT’den doktorasını almış, 1970 yılında Yale’de profesör olmuş ve 1979 yılında Amerikan Ekonomi Derneği tarafından iki yılda bir 40 yaşın altında bu alana en önemli katkıyı yapan ekonomiste verilen John Bates Clark Ödülü’ne layık görülmüştür. Princeton, Stanford ve MIT’de ders vermiş, Oxford All Souls College’da Drummond Profesörü ve öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Şu anda New York’taki Columbia Üniversitesi’nde Üniversite Profesörü olan Joseph Stiglitz, aynı zamanda üniversitenin Politika Diyaloğu İnisiyatifi’nin kurucusu ve Eş Başkanıdır.

Aynı zamanda Roosevelt Enstitüsü’nün Baş Ekonomistidir. Asimetrik bilgi içeren piyasalara ilişkin analizleri nedeniyle 2001 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen Joseph Stiglitz, 2007 Nobel Barış Ödülü’nü paylaşan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 1995 Raporu’nun başyazarlarından biriydi. TIME, 2011 yılında Stiglitz’i dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçmiştir.

Joseph Stiglitz, Clinton yönetimi sırasında Ekonomik Danışmanlar Konseyi üyesiydi ve 1995-97 yılları arasında CEA başkanı olarak görev yaptı. Daha sonra 1997-2000 yılları arasında Dünya Bankası’nın Baş Ekonomisti ve Kıdemli Başkan Yardımcısı olmuştur. 2008 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından Ekonomik Performans ve Sosyal İlerlemenin Ölçülmesi Komisyonu’na başkanlık etmesi istenmiştir.

Şu anda OECD’de bu fikirleri daha da ilerletmeye çalışan bir Üst Düzey Uzman Grubuna başkanlık etmektedir. 2009 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı tarafından Uluslararası Mali ve Parasal Sistem Reformu Uzmanlar Komisyonu’na başkan olarak atandı ve bu komisyon Eylül 2009’da raporunu yayınladı (Stiglitz Raporu olarak yayınlandı). Krizden bu yana, 21. yüzyılın büyük zorluklarına çözüm bulmak için daha donanımlı olacak şekilde disiplinde reform yapmayı amaçlayan Yeni Ekonomik Düşünce Enstitüsü’nün (INET) kurulmasında önemli bir rol oynamıştır.

Joseph Stiglitz, Acumen Fund ve Resources for the Future da dahil olmak üzere çok sayıda yönetim kurulunda görev yapmaktadır.

Bilgi asimetrisinin sonuçlarını araştıran ve ters seçim ve ahlaki tehlike gibi artık sadece teorisyenlerin değil politika analistlerinin de standart araçları haline gelen önemli kavramlara öncülük eden yeni bir ekonomi dalı olan “Bilgi Ekonomisi “nin yaratılmasına yardımcı olmuştur. Joseph Stiglitz makroekonomi ve para teorisine, kalkınma ekonomisi ve ticaret teorisine, kamu ve şirket finansmanına, endüstriyel organizasyon ve kırsal organizasyon teorilerine ve refah ekonomisi ile gelir ve servet dağılımı teorilerine önemli katkılarda bulunmuştur. 1980’lerde Ar-Ge ekonomisine olan ilginin yeniden canlanmasına yardımcı olmuştur.

Çalışmaları, piyasaların iyi çalışmadığı durumları ve seçici devlet müdahalesinin performanslarını nasıl artırabileceğini açıklamaya yardımcı olmuştur.

Joseph Stiglitz, son on beş yılda küresel tartışmaların şekillenmesinde büyük etkisi olan bir dizi popüler kitap yazmıştır. Stiglitz’in çalışmaları geniş çapta kabul görmüştür. Aldığı ödüller arasında Cambridge ve Oxford Üniversiteleri de dahil olmak üzere 40’tan fazla fahri doktora bulunmaktadır. Joseph Stiglitz 2010 yılında gazeteciliğe katkılarından dolayı prestijli Loeb Ödülü’ne layık görülmüştür. Kitaplarına verilen ödüller arasında Avrupa Edebiyat Ödülü, Bruno Kreisky Siyasi Kitaplar Ödülü ve Robert F. Kennedy Kitap Ödülü bulunmaktadır. Ulusal Bilimler Akademisi, Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Derneği ve Ekonometri Derneği üyesi olan Stiglitz, Royal Society ve British Academy’nin de muhabir üyesidir.

Joseph Stiglitz, aralarında Kolombiya, Ekvator ve Kore’nin de bulunduğu birçok hükümet tarafından ödüllendirilmiş ve son olarak Fransa’nın Onur Lejyonu (Officier rütbesi) üyesi olmuştur.

Konuşma Başlıkları

• Bilgi Ekonomisi
• Devlet Müdahalesi
• Kredi Krizi ve Küresel Gerileme
• Eşitsizlik
• Küresel Büyüme
• Ekonomi Politikası

İlgili Konuşmacılar

London Speaker Bureau dünya çapındaki en etkili kişileri temsil etmektedir. Burada benzer odaklı daha fazla konuşmacı bulabilirsiniz.

Jonas Kjellberg

SKYPE’ın ortak yaratıcısı, girişim yatırımcısı, öğretim görevlisi ve yazar

Bas Lansdorp

İzleyicilerinize ilham verecek sıra dışı fikirlere sahip seri girişimci

İhtiyaç duyduğunuz konu ve kategoriden sanal veya yüz yüze etkinlikler için yüzlerce ulusal ve uluslararası konuşmacı ve moderatör.

Konuşmacılardan ve uzmanlardan herhangi biri hakkında daha fazla bilgi almak veya onları bir sonraki konuşmacınız veya danışmanınız olarak görmek için lütfen bizimle iletişime geçin.

Joseph Stiglitz