Dr. William Tan hem tutkunun hem de şefkatin kişileşmiş halidir. İki yaşında çocuk felci geçirmiştir ve belden aşağısı felçlidir. Engeline rağmen, zorlukların üstesinden gelme konusunda olağanüstü bir güç göstermiştir. Singapur Ulusal Üniversitesi’nden mezun olduktan ve Kamu Hizmeti’ne katıldıktan sonra, bilim adamı ve tıp doktoru olma hayalleriyle lisansüstü eğitim için yurtdışına çıktı. Harvard Üniversitesi Fizyoloji Bölümü’nden birincilikle mezun oldu ve dünyaca ünlü Mayo Kliniği’nde eğitim gördü.
Tan aynı zamanda başarılı bir sporcudur. Asya-Pasifik Oyunları’nda üç kez altın madalya kazanan Tan, 1988 Seul Paralimpik Oyunları’nda, Dünya Oyunları’nda ve İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları’nda da yarışmıştır. “Üç Ülkede Üç Gün Üst Üste Üç Maratonu En Hızlı Tamamlama” da dahil olmak üzere altı dayanıklılık maratonu dünya rekoruna sahiptir. Ancak, “madalya, kupa ya da para ödülü kazanmak kendi başına bir amaç olmamalıdır. İyiliği ilerletmek ve insanlara yardım etmek için bir araç olmalıdır.” O zamandan beri kendini dünya çapındaki ihtiyaç sahipleri için bağış toplamanın yanı sıra onları desteklemeye adamıştır. Para toplamak için paraşütle atladı, su kayağı yaptı, yelken açtı ve hatta 14 katlı bir binaya tırmandı. Son 22 yılda yerel ve uluslararası hayır kurumları için gönüllü olarak 18 milyon dolardan fazla bağış toplanmasına yardımcı olmuştur. İnsani yardım çabalarından bazıları çocuk felcinin dünya çapında ortadan kaldırılması için Polioplus ve Operation Smile’dır.
2007 yılında Tan, Küresel Uçan Hastaneler için fon toplamak amacıyla Kuzey Kutbu’nda tekerlekli sandalyeyle 21 saat 10 dakika süren bir maratonu zorlu engellere ve -25 derecelik ekstrem koşullara rağmen tamamlayan dünyadaki ilk kişi oldu. Aynı yıl, 7 kıtadaki uluslararası yardım kuruluşları için fon toplamak amacıyla 7 kıtada 7 maratonu 26 günde tamamlayan dünyanın en hızlı insanı oldu.
2009 yılında Tan’a 4. Evre (son evre) lösemi teşhisi kondu. Mücadeleci ruhuna sadık kalarak bu sıkıntıyı fırsata dönüştürdü. Kemik iliği naklinin ardından 6 ay süren toksik kemoterapisi boyunca, Singapur’da kanser tedavisinin yüksek maliyetini karşılayamayan muhtaç kanser hastaları için mücadele etti. 26 Eylül 2010’da Berlin Maratonu’nda para-bisiklette şimdiye kadarki en iyi derecesini elde etti. Kemik iliği naklinden bir yıl sonra, lösemi öncesi günlerinden daha iyi bitiş süreleriyle arka arkaya iki tam maratonu tamamladı.
2014 ve 2015 yıllarında, ABD, İngiltere, Yeni Zelanda ve Singapur’daki lenfoma ve lösemi araştırmaları için fon toplamak amacıyla Londra’dan Paris’e dört günde 500 km’lik bir mesafeyi el bisikletiyle kat etti. Ancak son evre lösemiye karşı verdiği savaş, onun en uzun ve en acılı yarışı oldu. Bu mücadele onu daha şefkatli bir hekime dönüştürdü ve hayatının yeni dönemini insanlık için daha fazlasını yapmaya adamaya teşvik etti. Onun dayanıklılık ve zorluklar karşısında daha yükseklere tırmanmak için kendini yeniden keşfetme yolculuğu birçok kişiye ve kurumsal lidere ilham vermeye devam ediyor.