Skip to content

En İyi Yapay Zeka Konuşmacıları​

‘‘World Wide Web'de olduğu gibi yapay zekada da benzer bir dönüm noktasıyla karşı karşıyayız, ancak yıkıcı değişimin hızı bugün daha da hızlı.’’
– Jim Carroll

Yapay zekanın üstel gelişim hızı, bilinmeyen bölgelere girerken birçok kişinin bunalmış hissetmesine neden oldu. Nereden başlamalı?

Başımızı kuma sokmak yetmez. Kurumların hayatta kalabilmeleri ve ilerleyebilmeleri için bu gelişen teknolojilerle etkileşime geçmesi ve bunları anlaması çok önemlidir.

‘‘Üretken yapay zeka gibi teknolojiler “insanlık için her şeyi değiştirecek bir dönüm noktası sunuyor. Her bir iş akışı bu sayede hızlandırılabilir. Yapay zeka bizi güçlendirecek mi yoksa otomatikleştirecek mi?” – Nina Schick

Bununla birlikte, etik tüm bunların neresinde yer alıyor? Politikalar teknolojiler kadar hızlı mı gelişiyor?

Bu üst düzey AI uzmanlarının tavsiyeleri giderek daha fazla rağbet görüyor ve değerleniyor; bu da yapay zekanın getirdiği potansiyel sorunları, riskleri ve fırsatları anlamamıza ve ele almamıza yardımcı oluyor.

ChatGPT dünyayı kasıp kavurduğundan beri, London Speaker Bureau, konuyla ilgili farklı bilgi düzeylerini dikkate alan bu üst düzey yapay zeka uzmanlarından danışmanlık isteyen küresel müşterilerin sayısında önemli bir artış gördü.

Bu konuşmacılar yapay zekayı bir müttefik haline getirerek diğerlerinin onun yarattığı fırsatları benimsemesine ve keşfetmesine olanak tanıyor.

Nina Schick

Yazar, Girişimci ve Generative AI Danışmanı

Nina Schick, ChatGPT'nin onu küresel bir fenomen haline getirmesinden çok önce, 2017'den beri Üretken Yapay Zeka'yı analiz ediyor. En eski GenAI uzmanlarından biri olan Nina, bu yeni ortaya çıkan yapay zeka alanının insanlığı nasıl değiştireceğini analiz ediyor.

Nina, yapay zekayı demokratikleştirmeyi ve onu herkes için erişilebilir kılmayı kendine misyon edindi ve 2020'de yapay zeka tarafından oluşturulan içerikle ilgili ilk kitap olan 'Deep Fakes and the Infocalypse'i yazdı.

Şirketlerin üretken yapay zekanın ekonomik faydalarından nasıl yararlanabileceklerini inceliyor: "Bir sonraki trilyon dolarlık şirketin üretken yapay zeka alanında olacağından hiç şüphem yok". Hükümetler "değişimin hızına ayak uydurabilir mi ve burada neyin tehlikede olduğunu gerçekten anlayabilirler mi?".

Nina Schick, aralarında ABD Başkanı Joe Biden ve NATO eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in de bulunduğu küresel liderlerle çalıştı. Aynı zamanda, medya kimlik doğrulama teknolojisi geliştiren ilk şirket Truepic ve dünyanın ilk yapay zekadan videoya dönüştürme platformu Synthesia da dahil olmak üzere yapay zeka ve teknoloji şirketlerinin güvenilir danışmanıdır.

Çalışmaları geniş çapta yayımlandı; Wired, Time, MIT Tech Review ve The Times. Microsoft, Adobe, DARPA ve BM gibi işletmeler ve kuruluşlar için konuşmalar yaptı.

Mark Stevenson, yapay zeka ve robot bilimi de dahil olmak üzere teknoloji ve toplumsal trendler konusunda dünyanın en saygın düşünürlerinden biridir.

Mark Stevenson hükümetlere, yatırımcılara, STK'lara ve şirketlere stratejik bir danışman ve Karbon Giderme şirketi CUR8'in kurucu ortağıdır.

Mark Stevenson, iklim değişikliği, eşitsizlik, demokrasinin gerilemesi ve piyasaların riski doğru bir şekilde fiyatlandırmadaki başarısızlıkları gibi geleceğin bize sorduğu iç içe geçmiş soruları yanıtlamak için kuruluşların hissetme, düşünme, yatırım yapma ve çalışma biçimlerini değiştirmelerine yardımcı oluyor.

“Teknoloji, enerji, yönetişim, sağlık ve ticaret açısından toplumun manzarası nasıl değişecek? Akıllı kuruluşların kendilerine hangi soruları sorması gerekir? Kuruluşunuz geleceğe nasıl uygun olabilir? Zorlu bir süreçten geçiyoruz, ancak geleceği bilen kuruluşların mükemmelliğe ulaşma şansı var." Mark Stevenson.

Mark Stevenson

Avrupa’nın 1 Numaralı Futuristi

Joy Buolamwini

MIT'de Sosyal Etki Teknolojisi Uzmanı ve Algoritmik Önyargı Uzmanı, Algoritmik Adalet Ligi Kurucusu

Joy Buolamwini, yapay zekanın sosyal sonuçlarını aydınlatmak için sanat ve araştırmayı kullanan bir bilgisayar bilimcisi ve kod şairidir.

Daha adil ve hesap verebilir teknolojiye sahip bir dünya yaratmak için Algoritmik Adalet Birliği'ni kurdu. Algoritmik önyargı hakkındaki TED Özel Konuşması 1 milyondan fazla izlendi. MIT tez metodolojisi, Microsoft, IBM ve Amazon gibi şirketlerin yapay zeka hizmetlerinde büyük ırk ve cinsiyet önyargısını ortaya çıkardı.

Bu sayede 2020 yılında bu şirketler yüz tanıma teknolojisini kolluk kuvvetlerine satmaktan geri adım attı. ABD kongre oturumları sırasında seçilmiş yetkililere tavsiyelerde bulunmanın yanı sıra, dünya liderlerine ve yöneticilere yapay zeka zararlarının azaltılması konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere Küresel Teknoloji Panelinde görev yapıyor.

Joy, Forbes'un 30 yaş altı 30, Bloomberg50, Time Next 100 gibi önemli listelerinde yer aldı ve Fortune Magazine onu "Yapay Zeka devriminin vicdanı" olarak adlandırdı. Oxford Üniversitesi ve MIT'den yüksek lisans derecelerine sahiptir.

Forbes, Dr. Rumman Chowdhury'yi "Yapay Zekayı Şekillendiren Beş"ten biri olarak adlandırdı. İnsanlığın bu teknolojiden faydalanmasını sağlayacak çözümler üretmeye odaklanan, sorumlu ve etik yapay zeka alanında öncüdür.

Elon Musk görevi devralmadan önce Twitter'da META (ML Etik, Şeffaflık ve Sorumluluk) Direktörü olarak görev yaptı ve platformdaki algoritmik zararları tespit etmek ve azaltmak için uygulamalı araştırmacılar ve mühendislerden oluşan bir ekibe liderlik etti. Daha önce kurumsal algoritmik denetim platformu şirketi Parity'nin Kurucusu ve CEO'suydu.

Yapay zeka alanında saygın bir zihin olarak, "her yapay zeka ürününün etik ve önce insanlık dikkate alınarak üretilmesini sağlamak" için çabalıyor. Yoğun biçimde dikkate alınması gereken sorular; “Toplumda yasalar nasıl yeniden şekillendirilmelidir? Sıradan insanlar yapay zekanın kendilerini nasıl etkilediğini nasıl anlayabilir?". Hızla gelişen bu alanda, yapay zeka sistemlerinin insanlara zarar vermesi durumunda şirketler nasıl sorumlu tutulacak?

Küresel ölçekte Fortune 500 liderleri ve şirketleriyle çalışmış biri olarak tavsiyesi hepsine benziyordu; bir farkla: "Yapay zeka yalnızca uyguladığınız bir üründür... hedefleriniz ve değerleriniz her zaman ilk sırada olmalıdır".

Rumman Chowdhury

Sorumlu Yapay Zeka Araştırmacısı, Harvard Üniversitesi, eski Yapay Zeka Etiği Direktörü, Twitter

Alex Younger

MI6 olarak da bilinen Gizli İstihbarat Servisi'nin eski şefi, 50 yıl ile en uzun süre görev yapan MI6 Şefi

Sir Alex Younger, MI6 olarak da bilinen Gizli İstihbarat Servisi'nin Eski Şefidir (“C”). 2014-2020 yılları arasında altı yıl boyunca bu görevde bulundu ve 2019'da 50 yıl boyunca en uzun süre görev yapan MI6 Şefi oldu.

Sir Alex Younger, 1991 yılında MI6'ya katıldı. Avrupa, Orta Doğu ve Afganistan'da görevlendirildi. Kariyerinin çoğunu operasyonel vaka memuru olarak geçirdi. 2009 yılında Sir Alex Younger terörle mücadele biriminin başına geçti ve bu sırada 2012 Londra Olimpiyatları'nın güvenliğinden sorumluydu.

Alex, 2014 yılında "C" olarak bilinen Birleşik Krallık'ın Casus Şefi oldu. Bu dönemde, hizmetinin dönüşümüne odaklandı ve teknolojiyi rakiplerine kıyasla MI6 için daha avantajlı hale getirmeyi amaçladı.

Aynı zamanda müttefiklerden düşmanlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan, dünya çapında bir istihbarat şefleri ağını da sürdürdü. Milli Güvenlik Kurulu üyeliği de dahil olmak üzere, Başbakana istihbarat ve güvenlik konularında danışmanlık yaptı.

Margaret Mitchell, teknolojide makine öğreniminin ve etik odaklı yapay zeka gelişiminin tüm ayrıntılarına odaklanan bir araştırmacıdır.

Doğal dil üretimi, yardımcı teknoloji, bilgisayarlı görme ve yapay zeka etiği konularında 50'den fazla makale yayınlamıştır ve konuşma oluşturma ve duygu sınıflandırması alanlarında çok sayıda patente sahiptir.

Margaret Mitchell şu anda Hugging Face'te Baş Etik Bilim İnsanı olarak çalışıyor ve makine öğrenimi geliştirme ekosistemi, makine öğrenimi veri yönetimi, yapay zeka değerlendirmesi ve yapay zeka etiği alanındaki çalışmaları ileriye taşıyor.

Daha önce Google Yapay Zeka'da Personel Araştırmacısı olarak çalışmış, burada Google'ın Etik Yapay Zeka grubunu kurmuş ve eş liderliğini yapmış, temel yapay zeka etiği araştırmalarına ve yapay zeka etiğini Google içinde operasyonel hale getirmeye odaklanmıştır.

Google'a katılmadan önce, Microsoft Research'te bilgisayar görselinden dile geçiş konusuna odaklanan bir araştırmacıydı; Johns Hopkins'te Bayes modellemesi ve bilgi çıkarımı üzerine doktora sonrası araştırma yaptı.

Margaret Mitchell

Hugging Face şirketinde Baş Etik Bilim İnsanı

Jeremy White

Kıdemli İnovasyon Editörü, WIRED

Jeremy White, ödüllü teknoloji markası WIRED'in kıdemli inovasyon editörüdür. Yalnızca yapay zeka ve makine öğrenimi hakkında değil, aynı zamanda rekabet avantajı elde etmek amacıyla bunların dünyanın her yerindeki işletmeler tarafından çeşitli şekillerde nasıl uygulandığından da kapsamlı bir şekilde bahsediyor.

Hem aşırı iyimser hem de gereksiz yere felaket yüklü yaklaşımlardan kaçınarak, yapay zeka ve makine öğreniminin geleceğine dair gerçekçi, objektif bir bakış açısı çiziyor.

Jeremy, aralarında Google, BMW, Deloitte, HSBC, Johnson & Johnson, Barclays ve daha birçok markanın bulunduğu markalarla bu konu hakkında üst düzey yöneticiler düzeyinde konuşmalar yaptı ve dersler verdi.

2000'li yıllardan bu yana mobil ve veri analitiği endüstrilerinde öncü olan Fortune ve TIME, Inma Martinez'i yapay zeka gibi teknolojiler aracılığıyla sosyal etkileşimde Avrupa'nın en iyi yeteneklerinden biri olarak tanımlıyor.

Yatırım bankacılığı ve telekomünikasyon alanındaki önceki kariyerini teknoloji girişimciliğine doğru ilerleten Martinez, dünya çapında Cambridge Üniversitesi ve Trinity College Dublin'deki ekiplerle mobil İnternet için ilk gerçek zamanlı yapay zeka öneri sistemine öncülük eden önde gelen girişimcilerden biri olarak tanınmaktadır.

2000'li yıllar boyunca mobil müzik ve video, bağlantılı araba ve akıllı yaşam gibi yeni ortaya çıkan dijital teknolojiler yaratarak teknoloji inovasyonu üzerinde çalışmaya devam etti.

Eşsiz deneyimi, dijital aksaklıkları tahmin etme ve yapay zeka ile diğer dönüştürücü teknolojilerin potansiyelini ortaya çıkarma konusunda en çok aranan uzmanlardan biri olmasını sağladı.

Inma Martinez

Dijital Öncü ve Yapay Zeka Bilim İnsanı, Multi-stakeholder Expert Group Başkanı ve G7/OECD küresel Ajansı GPAI'de Yönlendirme Komitesi Eş Başkanı

Angela Oguntala

Fütürist ve İnovasyon Konusunda Küresel Otorite

Angela Oguntala, bir öngörü danışmanlığı olan Greyspace'in kurucu ortağıdır. Dünyanın her yerinde kuruluşların geçiş halindeki bir dünyayı anlamalarına ve yenilik yapmalarına yardımcı oluyor.

Müşterileri arasında IKEA, Hermès, Philips, Sky, Deloitte, Dünya Ekonomik Forumu, Dünya Ticaret Örgütü, Microsoft, Bayer ve Swiss Life bulunmaktadır.

Angela Oguntala, radikal deneylerden, kolektif hayal gücünden, amaç doğrultusunda yenilik yapmaktan ve sürdürülebilir geçişlerden yararlanan yeni zihniyetleri yerleştirmeye çalışan, farklı sektörlerdeki vizyon sahibi liderlere tavsiyelerde bulundu.

Geçtiğimiz on yılda Angela dünya çapında 100'den fazla açılış konuşması gerçekleştirdi: belirsizlik yoluyla inovasyon, ortaya çıkan teknolojinin etkileri, liderlik ve organizasyonel öngörü, sürdürülebilirlik, trendlerin yanı sıra işin geleceğini, sağlık hizmetlerini, medyayı ve sosyal medyayı kapsayan belirli alanlar ve şehirler.

Pascal Bornet, Yapay Zeka ve Otomasyon alanında tanınmış bir küresel uzmandır. Çok satan “Akıllı Otomasyon” kitabının yazarıdır.

Çok sayıda ödül aldı ve Yapay Zeka ve Otomasyon alanlarında düzenli olarak en iyi 10 küresel uzmandan biri olarak gösteriliyor.

Bornet'in Forbes, Bloomberg, McKinsey Quarterly, The Times ve diğer birçok ünlü yayında makaleleri yayınlanmıştır.

Kendisi bir keynote konuşmacısı, öğretim görevlisi ve sosyal medyada 700.000'den fazla takipçisi olan bir teknoloji fenomenidir.

Forbes Teknoloji Konseyi'nin bir üyesidir ve birçok kuruluş, girişim ve hayır kurumunda Yönetim Kurulu Üyesi veya Kıdemli Danışmandır.

Pascal Bornet

Yapay Zeka ve Otomasyon uzmanı, en çok satan yazar, açılış konuşmacısı ve Teknoloji alanında etkileyici

Timnit Gebru

Distributed AI Research Institute 'ün (DAIR) Kurucusu ve İcra Direktörü

Dr Timnit Gebru, Distributed AI Research Institute 'ün (DAIR) kurucusu ve İcra Direktörüdür.

Timnit Gebru, algoritmik önyargı (yapay zekanın olumsuz etkileri) konusunda kapsamlı bilgiye sahip. Bu alandaki araştırması, bu yenilikçi teknolojilerle ilişkili artan zararlı sonuçlar tehdidine karşı koymayı amaçlamaktadır.

Timnit, Google'daki teknoloji çalışanları tarafından kurulan ilk sendikayla sonuçlanan bir işçi hareketini ateşleyen yakın zamanda Google'dan kovulmasına kadar, Etik Yapay Zeka araştırma ekibinin eş liderliğini yaptı.

Google'daki görevinden önce, Microsoft Research, New York City'de FATE (Fairness Transparency Accountability and Ethics in AI) grubunda doktora sonrası eğitim almış ve burada algoritmik önyargı ve verilerden içgörü elde etmeyi amaçlayan projelerin altında yatan etik sonuçlar üzerinde çalışmıştır.

Dr Timnit Gebru doktora derecesini Stanford Yapay Zeka Laboratuvarı'ndan aldı; tezinde sosyolojik içgörü elde etmek için büyük ölçekli halka açık görüntüleri kullandı ve bunun sonucunda ortaya çıkan bilgisayarlı görme sorunlarını ele aldı. Bu çalışma 2017 LDV Capital Vizyon Zirvesi yarışmasını kazandı.

Timnit, diğer övgülerin yanı sıra Forbes'un 30 ilham verici kadını arasında gösterildi. Yapay zeka sektöründe siyah insanları destekleyen ve teşvik eden kar amacı gütmeyen Black in AI kuruluşunun kurucu ortağıdır.

Greg Lindsay, NewCities'in kıdemli üyesidir ve burada sırasıyla Toyota ve Brookfield Properties adına bağlantılı mobilite ve karma kullanımlı geliştirmenin geleceğini araştırmıştır.

Aynı zamanda Atlantik Konseyi'nin Öngörü, Strateji ve Riskler Girişimi'nde yerleşik olmayan kıdemli bir üyedir ve şehirler, teknoloji, iklim değişikliği ve ulusal güvenliğin kesişimini inceler.

Lindsay, NewCities ile yaptığı çalışmalara ek olarak, aynı zamanda Los Angeles Sanat Bölgesi'nde her yıl düzenlenen bir hareketlilik festivali olan LA CoMotion'un strateji direktörüdür ve New York Üniversitesi'nin Rudin Ulaşım Politikası ve Yönetimi Merkezi'nde misafir akademisyendir.

Bu sıfatlarıyla otonom araçların geleceğini tasavvur etmek için Intel, Bloomberg Philanthropies, Rockefeller Vakfı, Aspen Enstitüsü ve Bölgesel Plan Derneği ile çalıştı.

Greg Lindsay

Futurist ve Urbanist

Jennifer Vessels

Fütürist, dönüşüm lideri, yönetici danışmanı, Next Step ve EGA CEO'su

Dönüşüm lideri ve yönetici danışmanı Jennifer Vessels, "işletme büyümesine ve dünyanın en büyük şirketlerindeki dönüşüme liderlik ederken öğrendiklerini temel alarak insanların başarılı olmasına yardımcı olma" misyonundadır.

CEO, bu sürdürülebilir başarıya yol açan bazı temel faktörlerin yanı sıra doğru liderlik yaklaşımının önemini de paylaşıyor.

Next Step'in CEO'su ve F100 şirketlerinden oluşan bir inovasyon ekosistemi olan Executive Growth Alliance'ın (EGA) kurucusu olan Jennifer, teknolojik değişimin, işin geleceğinin, Metaverse/Web 3.0'ın, İnovasyon Ekosistemlerinin ve Sürdürülebilirliğin merkezinde yer almaktadır.

Jennifer Vessels, yöneticilere geleceğe hazır olmak için en son dijital ve toplumsal trendlerden nasıl yararlanabilecekleri konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

Silikon Vadisi'nin yerlisi ve kendini kalıcı sonuçlar sunmaya adamış küresel bir göçebe olan Jennifer, iş dünyasının izleyicileriyle etkileşim kurmak ve onlara ilham vermek için ideal bir konuşmacıdır. Bir konferans moderatörü olarak onun meraklı, işbirlikçi tarzı ve kavramları entegre etme ve gizemini çözme konusundaki benzersiz yeteneği, izleyicilerin ilham alarak ve daha fazlası için geri dönmeye kararlı bir şekilde ayrılmalarını sağlıyor.

Yapay zeka her liderin aklında ön sıralarda yer almalıdır; çünkü işinizi temelden değiştirecek, hayatınızı önemli ölçüde etkileyecek ve toplumlarımızın sürdürülebilir geleceğinde önemli bir rol oynayacak.

Elin Hauge'a göre yapay zekanın temellerini anlamak, 2023 yılında herhangi bir lider için bir bilgisayara sahip olmak kadar zorunlu olmalı.

Elin Hauge, 20 yılı aşkın bir süredir iş dünyası ile veri odaklı teknolojiler arasında köprüler kuruyor ve ana uzmanlık alanı yapay zekadır.

İş dünyası liderleri ve teknoloji girişimcileriyle yaptığı çalışmalar sayesinde, iş stratejisi ile yapay zeka uygulaması arasındaki noktaları birleştirme konusunda olağanüstü bir yetenek geliştirdi.

Bilinen zorluklara yeni bakış açıları getiriyor, jargonu ve moda sözcükleri durmaksızın açığa çıkarıyor ve sürdürülebilirlik, sorumluluk ve aksaklığa ilişkin bakış açılarıyla her zaman üç adım önde.

Yapay zeka ile burada ve şimdi gerçekte nelerin mümkün olduğu, hem şirketiniz hem de toplum bağlamında yapılması gereken sorumluluklar ve karar verici olarak sizin yapmanız gerekenler konusunda esprili, gerçekçi ve pragmatik bir yaklaşımı var.

Elin Hauge

Fütürist, yapay zeka uzmanı ve iş stratejisti

Konuşmacılardan ve uzmanlardan herhangi biri hakkında daha fazla bilgi almak veya onları bir sonraki konuşmacınız veya danışmanınız olarak görmek için lütfen bizimle iletişime geçin.

Diğer Blog Yazıları

En İyi Yapay Zeka Konuşmacıları